CsKM - Csak Közösen Megy, 2007

[pdf]
Thun Éva (szerk.): Csak közösen megy : Férfiak és nők együttműködése a nemek közötti esélyegyenlőség elvének érvényesítése során. Ford.: Friedel Adrienne és Sipos Eszter. - Kiadja a Civil Rádiózásért Alapítvány, 2007.

Előszó

A nők és férfiak társadalmi esélyegyenlősége eleve még mindig kevéssé elismert társadalmi kérdés nálunk. A rögzült beidegződések olyan mélyek a férfi és női szerepeket illetően, hogy a legavíttabb, biológiai másságot hangsúlyozó érvekkel szokás elintézni nyilvánvaló és kevésbé nyilvánvaló társadalmi igazságtalanságokat. Sokan úgy hiszik, az Európai Unió olyan elvárásokat kényszerít ránk, amelyek idegenek a helyi szokásoktól, a magyarok gondolkodásától, anélkül, hogy erőfeszítéseket tennének véleményük helyességének „tesztelésére” és tájékozódnának a neme közötti esélyegyenlőség természetét és eseteit illetően, vagy napi tapasztalataikat / élményeiket ebből a szempontból vizsgálnák, netán átgondolnák milyen tennivalóik lehetnének a társadalmi igazságosság elősegítésében, mint állampolgárok, és mint egy-egy kisközösség tagjai.

Az e problémák iránti értetlenség és érzéketlenség lépten nyomon tetten érhető. Manapság a női emancipáció legalább olyan csúnya szónak számít, mint – alaptalanul – a feminizmus. Ha a nők hátrányos helyzete sem fogalmazódik meg a köztudatban, a nemek közötti esélyegyenlőség gondolata végképp nem talál elfogadásra. Ez utóbbi megvalósítása ugyanis nem pusztán a diszkrimináció tilalmát teszi szükségessé, nem csupán állami intézkedések kérdése, hanem a közélet és kulturális élet a magánszféra ügye is.

Ezt az érzéketlenséget szeretnénk az itt közreadott olvasmányokkal eloszlatni és az alapvető problémák megértéséhez, a változtatási igény megfogalmazásához tudnivalókat nyújtani.

A z itt olvasható három írás arról számol be és ahhoz nyújt segítséget, milyen cselekvési stratégiákkal élnek olyan külföldi szervezetek, amelyek már több évtizedes nemzetközi tapasztalattal rendelkeznek a civil aktivista attitűd gyakorlása terén.

A Teljesíthető küldetés. Eszköztár a nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőség kérdésének médiában való megjelenítéséhez című tanulmány alaposan és célratörően mutatja be hogyan közelíthető meg és milyen módokon bírható változtatásra egy olyan közéleti „intézmény”, mint a média, mely „azzal büszkélkedik, hogy olyan híreket és információt tesz közzé, amely tényeken és bizonyítékokon alapszik, azaz „objektív.” Nem látja be tehát, és nem ismeri el a részrehajlás és hátrányos megkülönböztetés gyakorlatát. A tanulmányban számos hasznos megfigyelési szempontot és cselekvési eszközt ismerhetünk meg, melyeket feltétlenül kipróbálásra ajánlunk a hazai média közélet feltérképezéséhez és a kritikus szemléletmód kialakításához.

Michael Flood A férfiak bevonása a nemek közötti társadalmi esélyegyenlőség megvalósításába című előadása arra hívja fel a figyelmet, hogy a férfiak és nők közötti társadalmi párbeszédre való törekvés során a nemek egyenlőségéből származó előnyöket és újdonságokat érdemesebb hangsúlyozni és a nemek egyenlősítésében játszott férfi szerepek olyan oldalait kiemelni, melyek a férfi szerepeket is gazdagítják és változatossá teszik. Ha a férfiak és fiúk „kirekesztődnek” az esélyegyenlőség megteremtésére irányuló folyamtokból sok törekvés kárba veszhet, vagy figyelmen kívül marad, hiszen a férfiak a fennálló társadalmi rend kedvezményezettjei, ezért a női és férfi szerepek terén potenciális „hátráltatói” az esélyegyenlőség praxisai és a mereven előíró nemi szerepek tudatos megváltoztatásának.

Az Együttműködni a férfiakkal a nők jogaiért? című írás egy fokkal elméletibb síkra lép, amikor azt hangsúlyozza, hogy a fiatal férfiakkal a hatalmi és társadalmi egyenlőség érdekében folytatott együttműködés magában hordozza az intézményi, kulturális és társadalmi modellek átalakításának lehetőségét, amely hatással van a nők jogaira és a nemek közötti társadalmi egyenlőségre.

Az itt bemutatott elvek és gyakorlatok nem idegenek a Civil Rádió által képviselt gondolatvilágtól és civil aktivizmustól. A Civil Rádió programjaiban jó ideje kiemelten foglalkozik a kulturális sokszínűség és a társadalmi igazságosság, az esélyegyenlőség megteremtésének fontosságával. Műsorainkban törekszünk a kiegyensúlyozott, sztereotípiáktól mentes kommunikációra. A műsorok kerülik a férfiak és nők társadalmi esélyegyenlősége témájának öncélú bemutatását - legfontosabb célunk a hitelesség, a személyesség és a szakszerűség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése